torsdag 20 november 2008

Vad är grejen med att bygga hus som inte håller utomhuset ute?

Lägenheter i Berlin är generellt sett kalla på vintern. Det beror dels på att de är uråldriga, allihopa, dels på att... Tja. Förr, när alla eldade med kol inne i lägenheterna och man fick springa med hinkar med brunkol upp och ner för trapporna var det för att det var jobbigt, äckligt och dyrt. Numer är det för att det är dyrt.

När jag var liten fick jag lära mig att energispara genom att släcka lamporna i alla rum där jag inte var. Här energisparar man genom att stänga dörrarna mellan alla rummen, så behöver man bara värma upp de man är i. Och så tjocka tröjor och tjocka innesockar. Att dra till med ett par rejäla gummilister i de dragiga fönstren har iaf inte min hyresvärd tänkt på.

Det här med att frysa inomhus är en speciell sak med utomlandsvistelser. På gymnasiet brukade min italienskalärare, i en av sina inspirerade berättarstunder, berätta om hur det var med vintrar och uppvärmning i Italien. Det gick fort, det var nämligen inte mycket med det alls. Men han fick alltid konstiga blickar när han klagade, och kommentaren "Men du är ju svensk. Du är väl van?" förekom ofta. Jag hade lite svårt att tro att det kunde vara så illa - vem vill bygga hus som inte tål kyla, och hur kallt kunde det bli i Italien egentligen?

Nu vet jag bättre.

Jag har aldrig egentligen frusit inomhus i Sverige. Utom möjligen den gången när jag var ensam hemma och värmepannan gick sönder. Eller på jobbet. Men det är Akademiska hus som ansvarar för det, så det är ett kapitel för sig, inte representativt för Sverige.

Däremot här och i Australien. Jag har aldrig frusit så mycket som i Australien. De tror nämligen att de bor i ett varmt land, men ack vad de bedrar sig! I Melbourne på vintern kan det bli snö om man inte passar sig. Och ruggigt och eländigt blir det med. Därför tar de vissa mått och steg för att hålla kylan borta: För det första har de doorsnakes. Det är långa korvar fyllda med ris eller gryn som man lägger mot det lilla mellanrummet mellan golvet och dörren. Ni vet, det där utrymmet som i svenska hus fylls ut av en så kallad tröskel..? För det andra punktvärmer de när det behövs. Receptet är: håll rummet ouppvärmt, men när du behöver vara där så ställer du in ett oljeelement och drar upp det på 40 °C. Låt det dundra ut värme i ett par timmar, lev sedan på eftervärmen tills det är outhärdligt kallt igen. Visst låter det effektivare än att ha termostaten på 17 °C konstant..? Vattenflaskor i sängen var räddningen.

Här är det inte mycket bättre. Det är dyyyrt att värma upp, och eftersom inget är tätt nånstans (tillomed i det nybyggda biblioteket där jag brukar sitta och jobba drar det så att det fläktar), så är det förstås svårt att hålla uppe temperaturen på något bra sätt. På senaste tiden har jag noterat att påfallande många tyskar har inomhusscarf. Jag har lagt märke till det tidigare men inte reflekterat över det. Men det är helt enkelt så att man behöver ha nåt om halsen för att inte frysa sönder och samman.

Hur det är i Japan skriver Johanna om. Det är mest synd om henne, men hon har iaf en kotatsu.

Vad jag inte förstår är varför man får för sig att det inte är kallt på ställen som uppenbart är kalla??? Vad hände med "nöden är uppfinningarnas moder"? Har de inte upplevt nöd här (okej, i Japan kanske, för de uppfann kotatsun, men här har de bara uppfunnit brunkol och Glühwein...)? Är det vi skandinaver som är såna klenisar att vi i vår nöd var tvungna att uppfinna välbyggda hus?

Va?

2 kommentarer:

Johanna sa...

Kan det ha att göra med självbilden? Att det av någon anledning verkar det finare att vara ett varmt land än ett kallt, och kalla länder som Tyskland, Australien och Japan vägrar erkänna att de ÄR skitkalla? Den norraste ön i Japan, Hokkaido, erkänner att det är kallt där och bygger ordentliga hus med ordentliga fönster och isolering, men ön under, där alla bor och där det är nästan lika kallt är det pappershus som gäller.

Fast jag tror att en del av problemet är att man inte har fattat att isolering hjälper mot värme också. Här verkar de tro att om man isolerar husen kommer sommaren att bli ännu outhärdligare än vad den redan är. De tror liksom att isolering bara värmer. Det finns för mycket knas här i världen...

Susanna sa...

Det kan nog stämma. Det ÄR ju lite finare att bo varmt ;) Associationerna går genast till mumsigare mat och goda viner. Hellre Italien än Nordkap, typ.

Eller nån sorts rädsla för värme. Man kan ta på sig en extra tröja, men bara klä av sig till naken, liksom...

Jag undrar om det inte har något att göra med ventilation också. En bekant som jobbade i Korea berättade att där tror man att det är skadligt - rent av farligt! - att sova i ett rum utan drag. Och i Melbourne hade jag en tid en pojkvän i vars föräldrars hus man kunde kika ner mellan golvplankorna och se ner i krypgrunden (helt vansinnigt i ett land med världens giftigaste spindlar). Jag har hört berättelser om svenskar som har försökt få hantverkare att bygga in trösklar för att de ska slippa golvdrag, och när de har sett resultatet så har nedersta delen av dörren varit bortsågad som kompensation. Det måste ju vara drag under dörren!